Een mooie crematie voor de juiste prijs.

Nu een crematie? 24/7
U kunt ons nu bellen: 088 – 848 82 27 Online

Veelgestelde vragen over uitvaartzorg

Is een crematie altijd goedkoper?

Vaak wel maar dat hoeft niet persé. U kunt een begrafenis of crematie zo duur maken als u zelf wilt. 
Maar bij ongeveer gelijke overige uitvaartwensen zal een begrafenis (iets) duurder zijn dan een crematie. Dat komt omdat u bij een begrafenis niet alleen te maken heeft met het openen en sluiten van een graf, maar ook met grafrechten, grafonderhoud, gemeentelijke leges, een grafsteen en (eventueel) professionele dragers.

Hoe kan ik besparen op de kosten van een uitvaart?

U kunt besparen op de uitvaart door veel zaken zelf te doen. Dat is niet alleen goedkope, maar meer betrokkenheid maakt de uitvaart ook veel persoonlijker. U bent overigens niet verplicht een uitvaartondernemer in te schakelen. Via deze site kunt u ook een crematie boeken zonder uitvaartondernemer (pakket Direct en Intiem). Verder kunt u de overledene zelf verzorgen en thuis opbaren in plaats van te kiezen voor een uitvaartcentrum waar u vaak per bezoek betaalt. Kies u daarentegen voor een thuisopbaring, dan kunt u 24 uur per dag bij de overledene zijn. En schenkt u gewoon uw eigen koffie. Ook mag u zelf een kist maken, rouwdrukwerk ontwerpen of een veldboeket bloemen plukken in plaats van een dure bloemist. Zelf zaken organiseren maakt de uitvaart niet alleen goedkoper, vaak voelen mensen zich ook veel meer betrokken. Voor meer tips, zie het artikel “Een uitvaart zonder uitvaartondernemer” op www.uitvaart.nl.

Ben ik verplicht een uitvaartondernemer in te schakelen?

Nee, in de Wet op de lijkbezorging (Wlb) staat nergens dat een uitvaartondernemer verplicht is. In Nederland bestaan ook geen vestigings- of opleidingsvereisten voor het beroep van uitvaartondernemer. Het is een ‘vrij’ beroep. Daarom mag u ook zelf de uitvaart (bege)leiden en die zaken bij ons huren en en inkopen die u zelf niet kunt of wilt regelen zoals vervoer van de overledene, de daadwerkelijke crematie etc. 

Voor meer informatie, zie het artikel “Een uitvaart zonder uitvaartondernemer” op www.uitvaart.nl.


Hoeveel tijd moet er zitten tussen een het overlijden en de uitvaart?

In de Wet op de lijkbezorging is vastgelegd wanneer de uitvaart dient plaats te vinden, gerekend vanaf de dag van overlijden. In artikel 16 van de Wet op de lijkbezorging staat:


Begraving of crematie geschiedt niet eerder dan 36 uren na het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden.

Het weekeinde en feestdagen zijn geen formele werkdagen. Op Uitvaart staat een tool die precies aangeeft wanneer de uitvaart (uiterlijk) dient plaats te vinden.  Van deze termijnen mag worden afgeweken (artikel 17 Wet op de lijkbezorging). Na advies van een arts mag de burgemeester van de gemeente waar het stoffelijk overschot zich bevindt een andere termijn stellen. 


Ben ik verantwoordelijk voor de uitvaartkosten van mijn ouders?

Ja, de gemeente regelt de uitvaart als niemand de uitvaart kan/wil regelen en/of betalen. Echter, directe nabestaanden (partner, kinderen) krijgen de rekening na de uitvaart gepresenteerd door de gemeente. Het maakt daarbij niet uit of de directe nabestaanden wel of geen goede relatie hadden met het overleden familielid.  Directe nabestaanden die de uitvaart van hun familielid eigenlijk niet willen regelen doen er toch verstandig aan de uitvaart zelf te regelen. Als de familie zelf zorgt voor een hele sobere uitvaart, bijvoorbeeld een Directe crematie van EUR 1350, dan is dat kans groot dat men een stuk goedkoper uit is dan wanneer de gemeente de uitvaart regelt.